ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
-----
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, για την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την υιοθέτηση ενός κώδικα μη βίαιης επικοινωνίας και επίλυσης των προβλημάτων στις διαπροσωπικές, ενδοσχολικές και κοινωνικές σχέσεις. Ένα ασφαλές και δημοκρατικό σχολείο αποτελεί δείκτη πολιτισμού, προόδου και αλληλεγγύης. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, να μην αισθάνονται κάθε είδους απειλή.
Στα πλαίσια αυτής της πρόκλησης-πρόσκλησης το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικές δράσεις που στοχεύουν τόσο στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην αλληλοκατανόηση, στην αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, στην εξάλειψη των προκαταλήψεων , της ρητορικής του μίσους, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού όσο και στην αντιμετώπιση των φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού μέσα από την ανάληψη θετικών συλλογικών δράσεων από τη σχολική κοινότητα
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις αιτίες όσο και τις συνέπειες της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και στη μαθησιακή του πορεία, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα της έγκαιρης πρόληψης του φαινομένου, έχει υιοθετήσει μια κεντρική-εθνική πολιτική ενημέρωσης, κατάρτισης και παρέμβασης με ομάδες-στόχους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τη κοινωνία. Έως σήμερα, περίπου 12.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την επικράτεια επιμορφώθηκαν στη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, εκπονήθηκε ένα πλήρες, επιστημονικά έγκυρο και επικαιροποιημένο υλικό για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, το οποίο είναι προσβάσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο, και υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία της χώρας μας.
Σήμερα, η ελληνική κοινωνία και τα σχολεία μας καλούνται να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις. Οι μαθητές μας και η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της καλείται να πραγματώσει τις ανθρωπιστικές αξίες, να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών και να καλλιεργήσει το δημοκρατικό φρόνημα . Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, το Υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει για την πρόληψη κάθε μορφής Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, μέσα από την τεκμηριωμένη γνώση, την επιστημονική καθοδήγηση και την επέκταση των δράσεων επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης.
Στόχος μας είναι η κινητοποίηση, η συνεργασία και η εμπλοκή όλων των θεσμικών φορέων και των πολιτών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου για ένα ασφαλές, ειρηνικό και δημοκρατικό σχολείο.
Ο Υπουργός Παιδείας,
Έρευνας και Θρησκευμάτων
Νίκος Φίλης
Έρευνας και Θρησκευμάτων
Νίκος Φίλης
Το φαινόμενο του εκφοβισμού
Το φαινόμενο του εκφοβισμού (“school bullying”) και της βίας (“school violence”) στον χώρο του σχολείου παρουσιάζει αυξανόμενες και πολυπαραμετρικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια.
Ο όρος «bullying» έχει αποδοθεί στα ελληνικά ως «σχολικός εκφοβισμός»
(Αρτινοπούλου, 2001)
Σήμερα, διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι και πεδία έχουν αναγνωρίσει, αναδείξει και μελετήσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του και προτείνουν, μέσα από την πρόληψη και την παρέμβαση, διάφορες προσεγγίσεις και μεθόδους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η πλειονότητα των μεθόδων αυτών και των συνακόλουθων στρατηγικών, προγραμμάτων και πρακτικών εστιάζει στον προληπτικό ρόλο που θα πρέπει να αναλάβουν και να αναπτύξουν τα σχολεία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί του σύγχρονου σχολείου προσπαθούν να οργανώσουν, να αναπτύξουν και να συντονίσουν ένα σύνολο κοινωνικοπαιδαγωγικών δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και ενός αριθμού παράγωγων ζητημάτων, σε επίπεδο ατομικό, τάξης, σχολικής μονάδας, οικογένειας και τοπικής κοινότητας.
Οι μαθητές του Ε2 με την εκπαιδευτικό των Αγγλικών κ Ιωαννίδου Ελένη, σήμερα 7 Μαρτίου 2016 ,έκαναν μια ομαδική δραστηριότητα στο σχολείο αφιερωμένη στην ημέρα κατά της σχολικής βίας.Ζωγράφισαν εικόνες που δείχνουν τι είναι το bullying και ευαισθητοποιούν τους μαθητές. Μια δράση ενταγμένη στο σύνολο δράσεων που καταβάλλει το σχολείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Write σχόλια