Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ένας απρόσμενος επισκέπτης στο Σχολείο μας ..η Αχερόντια νυχτοπεταλούδα!!!

    Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016   No comments

Σήμερα μας επισκέφτηκε αυτή η σπάνια πεταλούδα στο Σχολείο μας!Φέρει το λατινικό όνομα acherontia atropos. Άτροπος σχετίζεται με το θάνατο. Το όνομα του γένους Acherontia προέρχεται από τον Αχέροντα ποταμό. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.
Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα, εκτός από το μέγεθος της είναι η νεκροκεφαλή στην πλάτη της που της έχει φορτώσει και κάτι το υπερφυσικό και το κακό και που την έχει κάνει να πρωταγωνιστήσει και στη "Σιωπή των Αμνών".
Πρόκειται για μια γιγάντια νυχτοπεταλούδα, η οποία με το πέταγμα της και το δυνατό ήχο που κάνει, σπέρνει τον φόβο και την καταστροφή στις κυψέλες. Μπαίνει μέσα στις κυψέλες για να τραφεί με μέλι. Οι μέλισσες με τον ερχομό της αποδιοργανώνονται και  πανικοβάλλονται, δίχως πολλές φόρες να μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Δεν καταφέρνει πάντα να εξαπατήσει τις μέλισσες ... την περικυκλώνουν και πεθαίνει από ασφυξία,αφού τα τσιμπήματα είναι τελείως αδύναμα μπροστά στην acherontia atropos, γιατί διαθέτει έναν αδιάτρητο εξωσκελετό προσαρμοσμένο έτσι ώστε να αφοπλίζει το κεντρί των μελισσών.





Σχολείο Κολχικού

About Σχολείο Κολχικού

Βρίσκεστε στο blog του Δημοτικού Σχολείου "Κολχικού"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Write σχόλια

Advertise Here

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner