Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Παίζω, παίζεις, φυτεύεις… και μαθαίνεις !Περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Δ΄τάξης 2017

    Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017   No comments



Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Δ΄ τάξης του Σχολείου μας :Παίζω, παίζεις, φυτεύεις… και μαθαίνεις φέτος ασχοληθήκαμε με τα δημητριακά



Αποτελεί καθημερινή συνήθεια, στους περισσότερους λαούς παγκοσμίως η κατανάλωση δημητριακών, είτε ως βασικό συστατικό των ενδιάμεσων ,είτε των κυρίως γευμάτων.
Αν συλλογιστούμε ότι η βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής αποτελείται από τα δημητριακά και τα προϊόντα τους καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η  καθημερινή κατανάλωσης τους. 
Διεθνείς διατροφικές συστάσεις τονίζουν με οποιονδήποτε τρόπο την τεράστια διατροφική τους αξία και ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στην πραγματικότητα τα δημητριακά αποτελούν και πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη των κυριότερων μεταβολικών νοσημάτων. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε την επιλογή και κατανάλωση, όταν αυτό είναι εφικτό, δημητριακών ολικής άλεσης, ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη φυτικών ινών.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν και τις τρεις στιβάδες του καρπού (φλοιό, πίτυρο και ενδοσπέρμιο).
Ο φλοιός ή πίτουρο αποτελείται από κυτταρίνη και λιγνίνη, που του δίνουν ξυλώδη μορφή. Μετά το άλεσμα ο φλοιός απομακρύνεται, με εξαίρεση τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο φλοιός αποτελεί την κυριότερη πηγή φυτικών ινών των δημητριακών.
Έχουν υψηλότερη διατροφική αξία (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό) αλλά και περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες.
Περιέχουν συνδυασμό από διαλύτες και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλουν στην μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης, βοηθούν στην ανάπτυξη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, τέλος τα δημητριακά ολικής άλεσης διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.
Αν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα ισορροπημένο βάρος.
Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι κατανάλωσης, δημητριακών: σε μορφή σπόρων, ψωμιών, αλευριών, και ως κλασσικά δημητριακά πρωινού που πωλούνται από πολλές εταιρίες τροφίμων, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά.
 Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στα συγκεκριμένα προϊόντα, επειδή δεν είναι όλα τόσο υγιεινά.             





Λίγα λόγια για τα δημητριακά

Τα δημητριακά είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται και θερίζονται μέσα σε ένα χρόνο.
Είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για την διατροφή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις, η χρήση των δημητριακών ως τροφή από τους ανθρώπους ανάγεται στην προϊστορική εποχή (Μέση Λίθινη).
Τα δημητριακά είναι τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος .Ευρήματα δείχνουν ότι η καλλιέργεια τους ήταν γνωστή πριν το 7.000 π.Χ. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τους δημητριακούς σπόρους, που τους έτρωγαν ωμούς, ή τους έβραζαν.
Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε στα δημητριακά το σιτάρι και σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος.
Κύρια προϊόντα ήταν το σκληρό σιτάρι (πύρος), η όλυρα (ζειά) και το κριθάρι (κρίθαι). 
Σήμερα αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας  και χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
·         Στα σιτηρά που περιλαμβάνουν το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί, την όλυρα και πολλά άλλα παρόμοια είδη.
·         Στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κλπ.                          
·         Στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι πάλι η σόγια, ο ηλίανθος και πολλά άλλα.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σήμερα 25 περίπου ποικιλίες σιταριού.
Εκτός από το σιτάρι επίσης καλλιεργείται αραβόσιτος (καλαμπόκι), για κτηνοτροφικές και βιομηχανικές ανάγκες, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη.
Το ρύζι ανήκει στις καινούργιες ελληνικές καλλιέργειες. Προπολεμικά η καλλιέργεια του ήταν περιορισμένη.
 Οι περιοχές που παράγονται τα δημητριακά είναι: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα, Βέροια, Κατερίνη, Ηγουμενίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Μεσολόγγι και Τρίπολη.

                                                    Εικόνες από το πρόγραμμα μας

    Φυτέψαμε δημητριακά στην τάξη...





Τα φροντίσαμε να μεγαλώσουν...

  
 


 Φάγαμε δημητριακά στην τάξη...







Είδαμε ταινία με ποπ κορν.......



Δημιουργήσαμε αφίσες με όσα μάθαμε...


                                                              Πάνω από όλα το χαρήκαμε!!!! 

 

Σχολείο Κολχικού

About Σχολείο Κολχικού

Βρίσκεστε στο blog του Δημοτικού Σχολείου "Κολχικού"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Write σχόλια

Advertise Here

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner