Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Eκπαιδευτική επίσκεψη στα Λουτρά του Λαγκαδά

    Πέμπτη, Απριλίου 06, 2017   No comments





Τα Λουτρά του Λαγκαδά επισκεφτήκαμε εκπαιδευτικοί ,μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας, στις 5/4/2017 .Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις που διαθέτει( παιδικές χαρές ,γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ).

                          Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη
Μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη της Μυγδονίας, θα συναντήσουμε τα ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά, από τα πλέον δημοφιλή εξαιτίας της μακράς ιστορίας τους αλλά και της γειτνίασης με τη μεγάλη πόλη. Οι δύο παλαιότερες ομαδικές δεξαμενές εδώ είναι ο Ιουστινιανός (900 μ.Χ.) και η Μυγδονία (1.400 μ.Χ.). Λειτουργούν ως ομαδικοί λουτήρες 18 ατόμων, ανδρών και γυναικών εναλλάξ, καθημερινά έως τις 7 μ.μ., ενώ στη συνέχεια και μέχρι το κλείσιμο του υδροθεραπευτηρίου (1 μετά τα μεσάνυχτα) μπορούν να κλειστούν ως πριβέ με ραντεβού. Θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά βυζαντινά κτίσματα με χρήση λουτήρα στη Βόρεια Ελλάδα και είναι από τα ελάχιστα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου που διατηρούν μέχρι σήμερα την αρχική τους χρήση. Η παράδοση αναφέρει ότι τα Λουτρά Λαγκαδά ήταν γνωστά από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι χτίστηκαν περί το 900 μ.Χ. από τον στρατιωτικό γιατρό του Βυζαντίου, Ιουστινιανό. Το εσωτερικό των δύο δεξαμενών, το οποίο είναι διακοσμημένο με οθωμανικά τόξα στο θόλο, φανερώνει τις επεμβάσεις κατά την εποχή της τουρκοκρατίας. Η συστηματική οργάνωση των λουτρών άρχισε το 1925 και σήμερα ο Λαγκαδάς είναι μια μεγάλη λουτρόπολη. 
Η θερμοκρασία του νερού της πηγής είναι 57,5 βαθμοί Κελσίου και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, δερματοπάθειες και παθήσεις των νεφρών. Στον Λαγκαδά λειτουργούν επίσης οι δεξαμενές Χαμάμ Κορώνεια και Θέρμη Αρτεμις, ομαδικές και πριβέ ανάλογα με το ωράριο, οι οποίες είναι σύγχρονης κατασκευής. Υπάρχουν ακόμη 21 ατομικά υδρομασάζ και 20 ατομικοί λουτήρες. 
Το λουτρό στους ομαδικούς λουτήρες διαρκεί 30 λεπτά και το κόστος του ανέρχεται στα 6 ευρώ/άτομο. Στις πριβέ δεξαμενές το λουτρό διαρκεί 45 λεπτά και στοιχίζει 20 ευρώ/2 άτομα (συν 5 ευρώ για κάθε άτομο επιπλέον). Ειδικοί φυσιοθεραπευτές προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ, αρωματοθεραπείας, ρεφλεξολογίας. Στον εξωτερικό χώρο έκτασης 100 στρεμμάτων λειτουργούν αναψυκτήριο και χώροι άθλησης. 
              Τα λουτρά του Βορρά - ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ
   








Σχολείο Κολχικού

About Σχολείο Κολχικού

Βρίσκεστε στο blog του Δημοτικού Σχολείου "Κολχικού"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Write σχόλια

Advertise Here

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner