Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Επίσκεψη των μαθητών/τριών της Γ΄και Δ΄τάξης του Σχολείου μας στα Πετράλωνα Χαλκιδικής

    Κυριακή, Απριλίου 30, 2017   No comments


Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2017 οι μαθητές/τριες της Γ΄και Δ΄τάξης επισκέφτηκαν το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.Ξεναγήθηκαν και θαύμασαν το σπήλαιο και τα εκθέματα του Μουσείου .


 Το σπήλαιο των Πετραλώνων στην Χαλκιδική πήρε το όνομα του από το γειτονικό χωριό. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κάτσικα σε υψόμετρο 250 μέτρων Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1959 από τον Φίλιππο Χατζαρίδη κάτοικο της περιοχής αλλά έγινε διάσημο την επόμενη χρονιά όταν ο Χρήστος Σαρρηγιαννίδης κάτοικος και αυτός των Πετραλώνων, ανακάλυψε το κρανίο τού Αρχανθρώπου. Τα πολλά ευρύματα στο σπήλαιο τα μελέτησαν δεκάδες επιστήμονες.

Η χρονολόγηση των ευρημάτων και του κρανίου του ανθρώπου των Πετραλώνων δίχασε για δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα. Σήμερα δυο πράγματα είναι σίγουρα. Το κρανίο ανήκει στον αρχαιότερο άνθρωπο στην Ευρώπη και χρονολογήτε από 200000 -700000 χρόνια. Στο σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη της πιο αρχαίας φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι. Οι πρώτες έρευνες επίσημες έρευνες έγιναν το 1959 από τον τότε πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. σπηλαιολόγο Ιωάννη Πετρόχειλο, ο οποίος είναι και ο πρώτος που χαρτογράφησε το σπήλαιο και του έδωσε το όνομα "Κόκκινες Πέτρες".


Αυτός που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομα του με το σπήλαιο και τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων είναι ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός που στις έρευνες και στις μελέτες του για τα τόσο σημαντικά ευρήματα του σπηλαίου των Πετραλώνων, συνάντησε τις περισσότερες φορές την εχθρότητα των επίσημων φορέων του ελληνικού κράτους. Το σπήλαιο των Πετραλώνων σήμερα είναι επισκέψιμο από το κοινό και το διαχειρίζεται η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος.
Το συνολικό μήκος του σπηλαίου των Πετραλώνων είναι ενάμιση χιλιόμετρο και η συνολική του έκταση ξεπερνάει τα 10 στρέμματα. Στο σπήλαιο των Πετραλώνων θα δείτε εξαιρετικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και κολόνες σε κάθε σχήμα και μορφή και δεν είναι λίγες οι φορές που η φαντασία σας θα καλπάσει εντοπίζοντας σχήματα και μορφές στον υπέροχο φυσικό διάκοσμο του σπηλαίου.
www.halkidikiinfo.gr




Μια περιήγηση στο σπήλαιο των Πετραλώνων -- A tour to the cave of Petralona, Chalkidiki, Greece.










Σχολείο Κολχικού

About Σχολείο Κολχικού

Βρίσκεστε στο blog του Δημοτικού Σχολείου "Κολχικού"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Write σχόλια

Advertise Here

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner