Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσκληση σε τσάι-Από το πρόγραμμα "Ο κήπος του Ιπποκράτη"

    Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2017   No comments


              Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017


  
  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΣΑΙ




                   
                                                                     
Οι μαθητές των Α και Γ1  τάξεων ενημερώθηκαν για τα βότανα της ελληνικής φύσης και τις ιδιότητες τους,έπαιξαν το παιχνίδι των ερωτήσεων με τα ονόματα των βοτάνων,τα άγγιξαν, τα μύρισαν και τέλος γεύτηκαν τσάι  του βουνού, χαμομήλι και φλαμούρι.Όπως τόνισε ο κ.Κωνσταντίνος Λιαρετίδης-γνώστης των βοτάνων και προσκεκλημένος μας-τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν άφοβα τσάι του βουνού, χαμομήλι και φλαμούρι σε μικρή ποσότητα(ένα φλιτζάνι την ημέρα).
Το τσάι ετοίμασαν και πρόσφεραν στους μαθητές οι μητέρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα,μαζί με σπιτικά κεράσματα που ετοίμασαν ειδικά για τον σκοπό αυτόν.
Η πρώτη και άμεση επαφή με τα βότανα αποτελεί μέρος των περιβαλλοντικών προγραμμάτων των μαθητών μας.Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.      
                                                                                         




                       ΠΕΡΙ ΒΟΤΑΝΩΝ
Τα βότανα διατηρούν και σήμερα, σε κάποιον βαθμό, τη σπουδαιότητα που είχαν στο παρελθόν. Τα φαρμακευτικά φυτά μπορούν και προκαλούν έντονα συναισθήματα, καθώς φέρνουν στο νου παιδικές αναμνήσεις κάποιων ξεχωριστών εκδρομών στην εξοχή,όπου τα χαμομήλια και οι παπαρούνες παρέα με άλλα αγριόχορτα γίνονταν μπουκέτα
προσφοράς σε πρόσωπα αγαπημένα. Παρ’ όλα αυτά στην καθημερινή μας ζωή αγνοούμε το ρόλο των φυτών. Το ψημένο ψωμί που γευόμαστε στο τραπέζι ελάχιστα μας φέρνει στο νου τα χωράφια με τα στάχυα που κυματίζουν στον αγέρα ή τα ρούχα που φοράμε σε τίποτα δε μας θυμίζουν τις βαμβακοκαλλιέργειες. Ακόμη λιγότερο τα έπιπλα μας θυμίζουν τα γιγαντιαία δέντρα του δάσους που κόπηκαν για τις ανάγκες μας. Έχουμε χάσει την αλλοτινή σχέση με τα φυτά και λησμονούμε πως ο αέρας που αναπνέουμε και η βροχή που πέφτει ρυθμίζονται από τον πράσινο κόσμο των φυτών. Σπάνια έχουμε απευθείας επαφή με τα φυτά, τα βλέπουμε ως διακοσμητικά στοιχεία που στολίζουν το σπιτικό μας ή δίνουν χρώμα στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η χρησιμοποίηση των βοτάνων με απλούς και πρακτικούς τρόπους μπορεί να σημάνει την επιστροφή μας σε μια σχέση όπου εκτιμούμε τα «δώρα» της μάνας γης. Δουλεύοντας με τα βότανα φτιάχνοντας εκχυλίσματα και απλά αφεψήματα για να φανερωθούν οι ιδιότητές τους, φέρνουμε στο σπίτι μας μια γνώση που πέρασε μέσα από χιλιάδες χρόνια υπομονετικών δοκιμώνκαι αποτυχιών.
Η προτροπή του Ιπποκράτη «η τροφή σου να γίνει το φάρμακό σου», ας μας οδηγήσει σε αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή μας και τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον.




                          ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ
...Για το τσουκνίδισμα συμβούλευαν: «Έμπα, έμπα μολοχίτσα να βγει η τσουκνιδίτσα». Για το τσίμπημα του σκορπιού έδιναν επιθέματα λάσπης ή κρύες κομπρέσες και ο πόνος θα έφευγε αν σκότωνες το σκορπιό και τον έβαζες επάνω.Για το κρύωμα συνιστούσαν ζεστά αφεψήματα, χαμόμηλο, τσάι, τίλιο, φασκόμηλο,ακόμη βεντούζες και κατάκλιση. Για το βήχα να πιεις βρασμένα κουκούτσια κυδωνιών ή σαλέπι.
Για τις εντερικές παθήσεις συνιστούσαν λαπά από ρύζι και ζουμί από ρόιδο. Για τον κοιλόπονο, έβραζαν πολλά μυριστικά μαζί με νερό: Κανέλλα, μοσχοκάρφια, μέντα, μο-
λόχα, έριχναν και κονιάκ, και το έπιναν ζεστό.
Για τα κοψίματα ιδανικό φάρμακο θεωρούσαν τον αγριόδυοσμο όπως και την πικροδιαλέτα. Την πικροδιαλέτα τη διναν στα παιδιά για δυναμωτικό όπως και τα μπουμπούκια της καρυδιάς. Τα έβραζαν και τα έπιναν όπως το τσάι.
Για κάθε είδος χτύπημα ή στραμπούληγμα (εξάρθρωμα) ή νευρο καβαλίκευμα, που είναι λαϊκός όρος, συνιστούσαν για ανακουφιστικό το κρεμμύδι. Κοπάνιζαν ωμά πολλά κρεμμύδια, τα έριχναν αλάτι και τα έβαζαν επάνω στο μέρος που πονούσε.
Για τους διάφορους όγκους μικρούς και μεγάλους δίνουν σκορπίδι. Το σκορπίδι το δίνουν με λίγο μέλι και για τις μαγουλάδες.
Για τα ελαφρά κρυολογήματα πρώτο φάρμακο είχαν το σινάπι ή ένα καμένο κεραμίδι ή πέτρα που έβαζαν πάνω στον πόνο. Το 1917-18 η γρίπη θέριζε τον κόσμο, την αντιμετώπιζαν με βρασμένο λιναρόσπορο το λεγόμενο λαπά Έβαζαν ζεστά επιθέματα λιναρόσπορου σ’ όλο το σώμα.
Για τον πονόματο έδιναν το απόσταγμα σαμπούκου δηλ. αγριοφρουσκλιάς και μαγιά-
τικου τριαντάφυλλου...

Ευχαριστούμε τους εμπλεκόμενους για τη  βοήθεια που μας πρόσφεραν!

                                                                   Άρτεμη Μουζουράκη

         Από το βιβλίο ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟ




Σχολείο Κολχικού

About Σχολείο Κολχικού

Βρίσκεστε στο blog του Δημοτικού Σχολείου "Κολχικού"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Write σχόλια

Advertise Here

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner