Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Κομποστοποίηση στο Σχολείο μας

    Τρίτη, Μαρτίου 22, 2016   No comments

Κομποστοποίηση
Οι μαθητές του Σχολείου μας συμμετέχουν στην κομποστοποίηση μέσα από το πρόγραμμα (σχολικός κήπος) που πραγματοποιούν η Β΄ και Γ΄ τάξη. Η Κομποστοποίηση είναι μια απλή φυσική διαδικασία αποσύνθεσης η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μία σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Ουσιαστικά με την κομποστοποίηση αντιγράφουμε τη φύση και είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στη φύση δεν πρέπει να καταστρέφεται αλλά να ανακυκλώνεται.

 
Πώς γίνεται η κομποστοποίηση 

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται και από άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς.
Κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (Co2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά του σωρού.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο) τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.


Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:
  1. Σωστό μείγμα υλικών – σωστές αναλογίες.
  2. Σωστό αερισμό.
  3. Σωστή υγρασία.
  4. Σωστό μέγεθος υλικών.
Πρέπει να γίνεται τακτική ανάδευση υλικών για να παρακολουθούμε τη διαδικασία ζύμωσης (που επιτυγχάνεται με την θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κάδο) όπου θα θανατωθούν οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί και θα αποστειρωθεί το σύνολο.
Για να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθεί αποδόμηση των υλικών δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία υλικών.
Χρησιμοποιώντας ποικιλία οργανικών υλικών, πράσινα και καφετιά εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες ποσότητες απ’ αυτά τα υλικά. Γενικά τα «πράσινα» υλικά είναι πλούσια σε άζωτο και τα ξερά «καφέ» υλικά είναι πλούσια σε άνθρακα.
Και τα δύο στοιχεία ( C, N ) χρειάζονται για να γίνει η κομποστοποίηση. Η σωστή πρόσμιξη επιτρέπει στα μικρόβια να κάνουν σωστά την δουλειά τους (1 μέρος πράσινα, 3 μέρη καφέ).
Χρειάζονται μόνο λίγοι μήνες για να έχουμε αποτελέσματα (6-9 μήνες).
Αν θέλουμε γρήγορο αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους «επιταχυντές λιπάσματος» σκουλήκια (γαιοσκώληκες).
Το αποτέλεσμα της κομποστοποίησης είναι ότι πετάμε λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές και έτσι βοηθάμε το περιβάλλον και τη φύση. Παράλληλα παίρνουμε ένα φυτικό λίπασμα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας.



Στόχος μας είναι:  

  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών και αυριανών πολιτών για ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον.
  • Ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών για τη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης με τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων.

Η νέα γενιά υιοθετεί νέες καλές συνήθειες, πολύ εύκολα και είναι ικανή να επηρεάσει τους μεγαλύτερους με τους οποίους ζει, έτσι ώστε να επανεξετάσουν τις καταναλωτικές συνήθειες τους και να εντάξουν περιβαλλοντικά κριτήρια στις μελλοντικές τους επιλογές.


Ο κάδος κομποστοποίησης είναι η σύγχρονη απάντηση στη λιπασματοποίηση των επιλεγμένων τροφίμων γιατί:

  • Εξασφαλίζει άριστες αερόβιες συνθήκες για την αποσύνθεση οργανικών λιπασμάτων και συνεπώς μειώνει τις οσμές.
  • Είναι κατασκευασμένος από ανακυκλώσιμο πλαστικό.
  • Βελτιώνει τις συνθήκες αποσύνθεσης και μειώνει το χρόνο διαδικασίας.
  • Παρέχει θερμική μόνωση και εξισορρόπηση υγρασίας.
  • Προσφέρει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και την υπεριώδη ακτινοβολία.      

Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Λαγκαδά για την ευγενική χορηγία του σε ότι αφορά τον κάδο κομποστοποίησης που διέθεσε στο Σχολείο μας και την έμπρακτη υποστήριξή του στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα (σχολικός κήπος) που εκπονείται για δεύτερη σχολική χρονιά με επιτυχία στο σχολείο μας.


Δρασλιάκη  Πασχαλίνα
Μελισσαργά Βαγιανή

Σχολείο Κολχικού

About Σχολείο Κολχικού

Βρίσκεστε στο blog του Δημοτικού Σχολείου "Κολχικού"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Write σχόλια

Advertise Here

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner